Bornocu Ersan 11 Kasım 2015 Çarşamba



Skoç Masonluğunun gelişimi açısından Fransa'da özellikle üç merkez büyük önem taşır. Bunlar Bordeaux, Arras ve Paris-Clermont'tur.

Bordeaux, Fransa'da Stuartist Skoç Locaların yoğunlaştığı bir şehirdir. Prens Charles Edward'ın yeniden tahta geçmesi için en etkin siyasal ve malî yardım çalışmaları da bu şehirdeki La Parfaite Harmonie Locası ile gerçekleşir. Bu Loca, Paris'teki Saint Germain Locası ile birlikte Skoç Masonluğunda köşe başlarından biri olur.

Arras, Skoç Masonluğu tarihi açısından Fransa'daki diğer önemli merkezdir. Charles Edward'ın taraftarlarının yerleştiği Arras'ta, Skoç Locaları prens tarafından verilen yetkiyle 1745 yılında Arras Rose Croix Şapitri'ni kurar ve yüksek dereceleri vermeye başlarlar. Şapitrin kurucusu bizzat Stuartların taht varisi Prens Charles Edward Stuart sayılır. Şövalye Ramsay'in düşüncesi yönünde kurulan yüksek derecelerle, Tampliye sisteminin aşamaları oluşturulur ve Skoç Masonluğu kapsamında Yüksek Dereceler (Hauts Grades) yoğun bir şekilde verilmeye başlanır.

Bundan sonraki önemli bir aşama da, 1754 yılında Paris'te yüksek dereceler yönetim merkezî niteliğinde Clermont Hâkim Şapitri kurulmasıdır. Cizvit merkezinde daha doğrusu okulunda, üslenen bu birimin çalışmaları Stuartist yönden siyasaldır. Skoç Masonluğu üzerinde ilk önemli çalışmalar, mevcut derecelerin yeniden sıralanması ve düzenlenmesi veya bazı derecelerin konularına göre daha çok dereceye bölünmesi veya yeni derecelerin kurulması Şapitr'de yapılmış ve sonuçta 25 dereceli Perfeksiyon Riti'nin temelleri 1758 yılında atılmıştır.

Bu şapitrin çalışmaları şırasında, yüksek derecelerin ilkeleri konusunda anlaşma sağlanamaması ve asıl temel alınan Tampliye tarzından ayrılındığı gerekçesiyle, 1756 yılında Baron de Hund'un başkanlığında bir grup Mason, Rite de Strict Observans (Sıkı İzleyiş Riti)'ı kurarlar. Aynı yıl oluşturulan diğer grup Doğu Şövalyeleri, Masonluğun Prensleri ve Hâkimleri (Knights of the East, Princes and Sovereigns of Masonry) adını alır. Bazı Skoç Masonları iki örgüte üye olur.

Fransa'da 1762 yılında, EKSR'nin tarihsel gelişimi açısından çok önemli bir olay meydana gelir. Bu olay 1758'de kurulan ve Yüksek Dereceleri kontrolü altında tutan Bordeaux Hâkim Şapitri'nin sonuncu ve 25. derecesi ile Paris'te 1754'de kurulan Clermont Hakim Şapitri'nden seçilen dokuz kişilik bir kurulun 1761'de Doğu ve Batı İmparatorları Hâkim Konseyi veya Kralî Sır Prensleri Hâkim Konseyi adı altında toplanmasıdır. Çift Başlı Kartal'ın sembol olarak Skoç Masonluğuna resmî girişi de bu Konseyle olmuştur. Masonik anlamda kartalın bir başı Clermont-Paris'i, diğer baş Bordeaux'yu temsil eder. Bazıları Berlin'i derlerse de, Bordeaux olması daha makuldür. Çünkü Berlin Masonluğu, Fransa ile işbirliğine geçecek kadar siyasal nedenlerle yakın değildir.

Bu Konsey 1762 yılında Paris'te yaptıkları toplantıda, 1758 yılında temelleri atılan 25 dereceli Skoç Masonluğu birimine Perfeksiyon Riti (Rite of Perfection) veya Heredom Riti adını vererek ilk Anayasasını ve Tüzüklerini kabul eder. İşte Türkçe'de Tekemmül Riti (Olgunlaşma veya Yetkinleşme Riti) olarak anılan Rit'in ünlü 1762 Anayasası bu şekilde oluşur.

Burada Heredom terimine özel bir ilgi göstermek gerekir. Çünkü taa 1314'de Robert Bruce'un İskoçya'da kurduğu İskoçya Royal Nizam'ın ilk derecesinin adı olan bu kelime, dönüp dolaşıp 450 yıl sonra Skoç Masonluğunun ilk önemli Riti'nin adı olarak yeniden seçilmiştir.

Skoç Masonluğunun bu ilk önemli Riti'nin yasa ve tüzüklerle ilgili jüriprudansı üzerine ilgili bölümde daha detaylı bilgi verilecektir.

Ancak işin ilginç bir yönü, biri Devlet Nazırı (Büyük Hatip) adıyla sivil bakan, diğeri Ordu Komutanı adıyla askerî iki resmî yetkilinin, Rit'in yıllık toplantılarına Fransa hükümeti namına katılması ve Büyük Görevli seçilmesidir.

Perfeksiyon derecelerine göz atıldığında seçilen öğreti temalarının ilginçliği ve kuruluş süreci dikkati çeker. Perfeksiyon Riti'nin ilk 14 derecesi Süleyman Mabedi ile ilgili olarak daha 1751 yılında ve daha önce tesis edilmiştir. Daha sonraki 10 derece (15°-24°), Zorobabel Mabedi ve Hz. İsa'nın Mistik Mabedi ile ilgilidir. Bu derecelerin oluşumu 1751'den daha sonradır. 15° Kılıç Şövalyesi ile başlamakta ve Siyah Beyaz Kartal Şövalyesi ile 24°'de sona ermektedir. Kralî Sır Prensi, 25. ve nihaî derecedir.

Perfeksiyon Riti'nin ilk 13 derecesi, yani Royal Arch esprisi dahil ön dereceler daha sonraki aşama için hazırlık mahiyetindedir. Olgunlaşma, Royal Arch'ın idrak edilip deşifre edildiği 14° ile tamamlanmakta ve bundan sonra İkinci Mabed'le birlikte Şapitr aşaması ile girilen Şövalye Masonluk dizisi başlamaktadır. Bu anlamda Perfeksiyon, Skoç Masonunun Şövalye Masonluk için gerekli manevî donanımı edinerek yetkinleşmesi süreci olarak tanımlanabilir. Çünkü Skoç Masonluğunun amacı Masonu, Şövalye Masona dönüştürmek olduğundan, Perfeksiyon bir hazırlık veya ihzarî eğitin mahiyetindedir.

Perfeksiyon Riti, Skoç Masonluğunu ve hatta tüm Masonluğu Tampliye Şövalyeliği ile özdeşleştirilecek kadar şövalyelik ruhuna ve ilkelerine önem vermiş ve benimsemiştir. Her Mason, bir Tampliye Şövalyesi sayılmıştır.

Perfeksiyon Riti'nin teorik ömrü 1786 yılında Berlin Anayasası ile sona ermiş ve yerini bütün dünyada Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti almıştır. Ancak, ABD'nde meydana gelen Skoç Masonluğundaki yetki kargaşası nedeniyle 19.yy'da varlığını sürdürmüştür. Daha sonra Fransa'da 20.yy'da Grand Orient kapsamında kurulan Fransa Ritler Büyük Koleji (Grand College des Rites de France)'nin çeşitli ritleri yaşatma çabaları kapsamında Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti ve Fransız Riti ile birlikte Perfeksiyon Riti'nin çalışmaları da canlandırılmış ve sürdürülmüştür. Perfeksiyon Riti, günümüzde Fransa'da varlığını bir ölçüde sürdürmektedir.

Perfeksiyon Riti'nin 7 sınıfa ayrılan 25 derecesinin adları şöyle sıralanır. Derecelerin yanında parantez içinde gösterilen aylık süreler, her derecenin yeterlik sürelerini gösterir.

Perfeksiyon Riti:

Birinci Sınıf (Üç Derece - 15 ay)
1° Çırak (3 ay)
2° Kalfa (5 ay)
3° Üstad(7ay)

İkinci Sınıf (Dört Derece- 21 ay)
4° Ketum Üstad (3ay)
5° Kâmil Üstad (3 ay)
6° Mahrem Üstad, Sır Kâtibi (3 ay)
7° Nazır (Prevost) ve Hâkim (5 ay)
8° Bina Emini (7 ay)

Üçüncü Sınıf (Üç Derece - 7 ay)
9° Seçilmiş Dokuzlar (3 ay)
10° Seçilmiş Onbeşler (3 ay)
11° Seçilmiş Âlî Şövalye (1 ay)

Dördüncü Sınıf (Üç Derece - 5 ay)
12° Mimar Büyük Üstad (1 ay)
13° Royal Arch Şövalyesi (3 ay)
14° Büyük Seçilmiş, Kâmil Üstad (1 ay)

Beşinci Sınıf (Dört Derece - 6 ay)
15° Doğu ve Kılıç Şövalyesi (1 ay)
16° Kudüs Prensi (1 ay)
17° Doğu ve Batı Şövalyesi (1 ay)
18° Rose Croix Şövalyesi (1 ay)

Altıncı Sınıf (Dört Derece - 12 ay)
19° Pontif Prensi, Ad Vitam Üstad (3 ay)
20° Noaşit Patriyarkı (3 ay)
21° Masonluğun Anahtarının Büyük Üstadı (3 ay)
22° Lübnan Prensi, Kralî Balta Şövalyesi (3 ay)

Yedinci Sınıf (Üç Derece - 15 ay)
23° Büyük Konsistuar Başkanı, Adept Prensi (5 ay)
24° Siyah ve Beyaz Kartal Münevver Hakimi (5 ay)
25° Kralî (Ulvî) Sır Prensi (5 ay)

Bu tablodaki zaman sıralamasına göre Perfeksiyon Riti için toplam süre asgarî 81 aydır.

Bu yazı ; Bornocu Ersan Tarafından yazılmış olup, , kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazıları RSS 2.0 . ile takip edebilir, ve eğer istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!

0 yorum for " Perfeksiyon Riti'nin Kuruluşu "

Cevap Bırakın

Reklam