Bornocu Ersan 11 Kasım 2015 Çarşamba



(Her Locaya kendi görevlilerinin isadından ya kendi kuruluş yıl dönümü celsesinden veya bir tekristen sonra, Loca adına ve senede bir defaya mahsus olmak üzere, «Resmî bir Agap» verebilir. Agapa katılan ve katılmayan bütün Loca kardeşleri masrafa, eşit nisbette iştirak ederler. Bu agaplarda kırmızı şaraptan başka içki içilmez* )

(Agap'la neticelenecek olan çalışma bittikten sonra, Mabed'ten ayrılan kardeşleri, ziyaret salonunun önünde, o Locanın I. Tören Üstadı ile Ziyafet Memuru karşılar.

(Agap'ta, Loca Görevlileri kordon ve önlüklerini muhafaza ederler. At nalı şeklinde tertiplenen sofranın orta kısmı Doğuyu temsil eder. Büyük Üstad, Önceki Büyük Üstad, Eski Büyük Üstadlar, Büyük Üstad Kaymakamı ve Temsilcileri ile Büyük Görevliler Üstadı Muhteremin sağında, Önceki Üstadı Mühterem ile Büyük Müfettiş solunda yer alırlar. Loca tarafından ikramda bulunulmak istenen kardeşlere, protokol gereğince yer verilir.)

(Nazırlar at nalının iki ucunda; Hatip ve Sekreter Doğunun dış kenarlarının başında; Hasenat Emini masanın iç tarafında Hatip'in karşısında; Hazine Emini masanın iç tarafına Sekreterin karşısında; Muhakkik ve I.Tören Üstadı masanın iç tarafında ortalarında; Kutsal Kitap Emini masanın iç tarafında I.Nazır'ın yanında; Koruyucu ise masanın iç tarafında, II.Nazır'ın yanında yer alırlar.)

(Resmî Agap, Mabed'teki çalışmanın devamı olduğu için her kardeş, oturacağı yerde ayakta bekler, ancak Üstadı Muhteremin işareti üzerine yerine oturur; davet vaki olmadan yemeğe başlamaz.)

(Agap'ın resmî safhası bitene kadar, kardeşlerin hiç konuşmamaları gerekir. Temennilerde herkes ayağa kalkar)

(Üstadı Muhteremin daveti üzerine herkes yerine oturduktan sonra)


ÜSTADI MUHTEREM: (ÇEKİÇ VURUŞU) Kardeşlerim, Agap başlamıştır.

(Tercihan birinci yemek bittikten sonra)

ÜSTADI MUHTEREM: (ÇEKİÇ VURUŞU) Kardeşlerim, temenniler için hazır olunuz.

(Bu esnada, hizmet edenler dışarı çıkarılır ve kapılar kapatılır)

TEMENNİLER

1 - Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti ve Muhterem Devlet Başkanı şerefine. İçelim.

(Kardeşler, sessizce kadehlerini kaldırarak içerler)

2 - Büyük Loca ve Büyük Üstad ile Ailesi şerefine. İçelim.

(Kardeşler, sessizce kadehlerini kaldırarak içerler)

3 - Yeryüzünde yaşayan bütün Mason Kardeşlerimizin şerefine. İçelim.

(Kardeşler, sessizce kadehlerini kaldırarak içerler)

4 - Kalplerimizde daima yaşayan ve yaşayacak olan, Ebedî Maşrıka göçmüş kardeşlerimizin aziz hatıralarını analım ve ızdırap içinde kıvranan insanların yardımına koşmak gerektiğini unutmayalım.

(Bu cümleden sonra kadeh kaldırılmaz)

(ÇEKİÇ VURUŞU) Oturalım kardeşlerim.

(Bir müddet sonra)

Söz, Hatip Kardeşimizindir.

(Hatip, zemin ve zamana uygun, beş altı dakikayı geçmeyen bir hitabede bulunur)

I.NAZIR: (ÇEKİÇ VURUŞU) Bir temennide bulunacağım. Üstadı Muhterem ve Ailesi şerefine. İçelim.

(Kardeşler bu temenni için de ayağa kalkarak sessizce kadehlerini kaldırır ve içerler)

ÜSTADI MUHTEREM:
Kardeşlerim, Agapın ritüelik kısmı bitmiştir. I. ve II. Nazır kardeşlerim, sözün serbest olduğunu ilân ediniz.

(II.Tören Üstadı görevlilerin çekiç, kordon ve önlüklerini teslim alarak, derhal yerine götürür ve döner. Üstadı Muhterem dilediği kardeşleri konuşmaya davet eder. Kardeşler, yemeğin bu kısmında ve konuşmalarında, Masonik seviyeyi muhafaza etmeye bilhassa dikkat ederler. Bu itibarla, ritüelik kısım bittikten sonra dahi, kırmızı şaraptan başka içki içilmez; karşıdan karşıya konuşulmaz; açık saçık fıkralar söylenmez)


Dipnotlar:

(*) Aslında, tuz ve ekmeğin paylaşılmasından ibaret olan ve mecburîlik niteliği taşımayan bu Agap'lar, kardeşlerin kendi aralarında her zaman verebilecekleri ziyafet ve yemeklerden farklı olarak, "resmî" niteliğe sahiptirler. AGAP RİTÜELİ'nin uygulanmadığı ziyafet ve yemeklerde, temennîlerde bulunulmaz ve masrafa yalnız hazır bulunan kardeşler katılırlar.

Bu yazı ; Bornocu Ersan Tarafından yazılmış olup, , kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazıları RSS 2.0 . ile takip edebilir, ve eğer istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!

0 yorum for " Agap Ritüeli "

Cevap Bırakın

Reklam